Woonoppervlakte berekenen

Woonoppervlakte berekenen
27 aug. 2024·
Leestijd:

Wat is woonoppervlakte?

Woonoppervlakte verwijst naar de totale oppervlakte van de ruimtes binnen een woning die geschikt zijn voor bewoning. Het is een essentiële factor bij de waardebepaling van een woning en speelt een cruciale rol bij de verkoop of verhuur. Nauwkeurige meting van de woonoppervlakte is daarom van groot belang om misverstanden te voorkomen en een eerlijke prijs te bepalen.

Belang van nauwkeurige meting

Een verkeerde berekening van de woonoppervlakte kan leiden tot verkeerde prijsinschattingen, zowel bij de verkoop als verhuur van een woning. Dit kan juridische gevolgen hebben en het vertrouwen van potentiële kopers of huurders schaden.

Wat telt mee in de woonoppervlakte?

Leefruimtes
Bij de berekening van de woonoppervlakte worden alleen ruimtes met een duidelijke woonfunctie meegerekend. Dit zijn onder andere:

  • Woonkamer: Het centrale deel van de woning waar het dagelijks leven plaatsvindt.
  • Keuken: De ruimte waar maaltijden worden bereid.
  • Slaapkamers: Privéruimtes bedoeld voor rust en slaap.
  • Badkamer: De ruimte voor persoonlijke hygiëne.
  • Gang en Hal: Verbindingselementen tussen verschillende kamers in de woning.

Zolders
Afgewerkte zolders met een vaste trap en voldoende daglicht mogen worden meegerekend als woonoppervlakte. Zolders die alleen bereikbaar zijn via een vlizotrap of die onvoldoende daglicht hebben, worden meestal niet meegerekend.

Binnenmuren
Bij de meting wordt gemeten van binnenmuur tot binnenmuur, wat betekent dat de buitenmuurdikte niet wordt meegenomen in de woonoppervlakte.

NVM Meetinstructie

Wat telt niet mee in de woonoppervlakte?

Niet-Woonruimtes
Sommige ruimtes worden uitgesloten van de woonoppervlakteberekening omdat ze geen woonfunctie hebben. Dit zijn onder andere:

  • Garage: Ruimte voor het parkeren van voertuigen.
  • Berging: Ruimte voor opslag van spullen.
  • Kelder: Ondergrondse ruimte zonder daglicht.
  • Schuur: Vrijstaande opslagruimte buiten de woning.

Externe gebieden
Ruimtes zoals balkons, dakterrassen, en tuinen worden niet meegenomen in de woonoppervlakte, hoewel ze wel waarde kunnen toevoegen aan de woning.

Ruimtes met beperkingen
Ruimtes die lager zijn dan 1,5 meter in hoogte, zoals sommige delen van zolders met schuine daken, worden niet meegerekend. Ook vides en trapgaten groter dan 4m² worden uitgesloten.

Hoe woonoppervlakte berekenen?

Stappenplan

  1. Tekenen van een plattegrond: Begin met het tekenen van een plattegrond van de woning, waarbij elke kamer afzonderlijk wordt weergegeven.
  2. Opdelen in rechthoeken: Verdeel elke kamer in rechthoeken om de oppervlakteberekening te vereenvoudigen.
  3. Vermenigvuldigen van lengte en breedte: Bereken de oppervlakte van elke rechthoek door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen.
  4. Optellen van alle oppervlakten: Tel de oppervlaktes van alle rechthoeken bij elkaar op om de totale woonoppervlakte te bepalen.

Belangrijke criteria

  • Hoogtevereisten: Ruimtes moeten een minimale hoogte van 1,5 meter hebben om te worden meegerekend.
  • Uitsluitingen: Let op uitsluitingen zoals niet-afgewerkte zolders en ruimtes zonder vaste trap of daglicht.

Waarom is nauwkeurigheid belangrijk?

Invloed op woningwaarde en huurprijs
De nauwkeurigheid van de woonoppervlakte beïnvloedt direct de waardebepaling van de woning. Een foutieve opgave kan leiden tot een verkeerde prijsstelling, wat nadelig is voor zowel de verkoper als de koper.

Vermijden van misverstanden
Een correct berekende woonoppervlakte voorkomt misverstanden en juridische problemen bij de verkoop of verhuur van de woning.

Verantwoordelijkheid van de verkoper/makelaar
Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper of makelaar om een correcte berekening van de woonoppervlakte te presenteren. Dit is essentieel om een eerlijke en transparante transactie te garanderen.

De NVM meetinstructie

Wat is de NVM Meetinstructie?
De NVM Meetinstructie is een gestandaardiseerde methode ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) om de woonoppervlakte van woningen te berekenen. Deze richtlijn zorgt ervoor dat alle makelaars dezelfde methode hanteren, wat eerlijkheid en duidelijkheid bevordert.

Waarom is deze standaard belangrijk?
Uniformiteit in de metingen voorkomt discrepanties en zorgt ervoor dat kopers, verkopers, en huurders precies weten wat ze kunnen verwachten. Het draagt ook bij aan een eerlijke marktwaarde-inschatting.

Toepassing in de praktijk
In de praktijk worden alle woningen die op Funda worden aangeboden, gemeten volgens deze meetinstructie. Dit zorgt voor consistentie in de vermelde woonoppervlakte en maakt vergelijkingen tussen verschillende woningen eenvoudiger.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat te doen bij twijfelgevallen?
Bij twijfel over de meting van bepaalde ruimtes is het raadzaam om een expert te raadplegen. Dit voorkomt fouten die later problemen kunnen veroorzaken.

Hoe ga je om met ruimtes die op de rand vallen?
Ruimtes die niet duidelijk in een categorie vallen, zoals zolders met een hoogte net boven 1,5 meter, moeten zorgvuldig worden beoordeeld volgens de NVM-richtlijnen.

Hoe kan ik zelf mijn Woonoppervlakte Berekenen?
Volg het stappenplan in deze gids om zelf een nauwkeurige meting van je woonoppervlakte te maken. Als je twijfelt over de juistheid van je berekening, overweeg dan om een professionele meting te laten uitvoeren.

Samenvatting van belangrijkste punten

Nauwkeurige meting van de woonoppervlakte is essentieel voor een juiste waardebepaling van de woning en voorkomt misverstanden bij de verkoop of verhuur. Het is belangrijk om de NVM Meetinstructie te volgen voor een uniforme en eerlijke meting.

Advies voor woningbezitters en kopers
Zorg ervoor dat je de woonoppervlakte van je woning correct berekent en overweeg professionele hulp als je onzeker bent. Dit is cruciaal om de juiste waarde voor je woning vast te stellen en om een succesvolle transactie te garanderen.

Bronnen

Informatie over de NEN 2580 Norm en de NVM Meetinstructie
Toegang tot de officiële richtlijnen en normen die gebruikt worden bij het meten van woonoppervlakte.

    Andere interessante nieuwsartikelen

    ISDE-subsidie

    Het verduurzamen van je woning heeft een hoop voordelen. Het bespaart energie, het is beter voor het milieu en uiteindelijk bespaar je geld. Maar in eerste instantie kost het je geld. Om hierop te besparen kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie.

    22 aug. 2024 Meer lezen

    Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

    Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

    29 jul. 2024 Meer lezen

    NAMACO Groningen
    Paterswoldseweg 290
    9727 BW Groningen

    Back to top